• NorthQ

Forældre tilbringer ikke nok tid sammen med deres børnDer er i dag flere og flere forfattere, der rejser spørgsmålet om, hvor meget tid og energi, forældre bruger på deres børn? Kan vores arbejde påvirke vores rolle som forældre? Hvordan bruger vi vores fritid? Kommunikerer vi nok med vores børn set i forhold til deres behov og udvikling? Fjerner smartphonen vores opmærksomhed fra familien?

Vi lever i en verden, hvor folk konstant konkurrerer mod hinanden. Vi forsøger at opbygge en succesfuld karriere og samtidig være en god forælder og partner. Virksomheder rundt omkring giver de medarbejdere, der er villige til at opnå bedre resultater og skabe større indtjening, flere og flere muligheder. Vi har alle bærebare pc’er og smartphones, så det bliver “nemmere” at arbejde hvor som helst og når som helst. Det giver os mere fleksibilitet, end vi har haft nogensinde før, men samtidig er vi mindre fleksible end nogensinde. Kan vi være hjemme med vores syge barn uden at tjekke e-mails eller lige færdiggøre ugens opgaver? Har vi rent faktisk fri til at være sammen vores familier, når vi går hjem fra arbejde?

Folk bruger efterhånden mere og mere tid på at tjekke Facebook, læse digitale magasiner og aviser eller spille efter arbejde. En undersøgelse foretaget af University of Derby advarer om, at smartphones kan skabe psykologisk afhængighed og fremme narcissistiske tendenser. Dette kan påvirke børns udvikling på lang sigt som beskrevet af politikeren Tristram Hunt, der er medlem af det engelske Labour-parti. Han giver forældrenes brug af smartphones skylden for børns manglende evne til at tale ordentligt, når de starter i skole.

De tidlige barndomsår er afgørende for børns emotionelle og sociale udvikling. I disse år skaber forældrene et grundlag, der gør, at børnene kan vokse op til at være ansvarlige og trygge voksne, der er i stand til at håndtere deres eget liv. Den tid, man tilbringer sammen, når man spiser aftensmad, taler om skoledagen eller spiller et spil, påvirker barnets umiddelbare udvikling, men også barnets udvikling i fremtiden.

En anden undersøgelse foretaget af Dr. Jenny Radesky viser, hvordan smartphones og deres distraherende effekt kan påvirke kvaliteten af den tid, som forældre og børn tilbringer sammen. Undersøgelsen blev foretaget på en burgerbar og havde til formål at observere, hvordan forældre agerer, når de spiser sammen med deres børn. Undersøgelsen viste, hvor optaget nogle forældre var af deres telefoner. Et barn forsøgte for eksempel at løfte ansigtet på sin mor, der sad og så ned på sin tablet. En anden mor sparkede sit barn under bordet som reaktion på, at barnet gentagne gange forsøgte at fange morens opmærksomhed, mens hun sad og så på sin telefon. “Det, der faldt i øjnene i den undergruppe af forældre, der brugte deres smartphones eller tablets under størstedelen af måltidet, var, hvor negative de kunne være i omgangen med børnene,” siger hun.

Dr. Jenny Radesky anbefaler i den forbindelse, at man undlader at bruge sin telefon til at surfe på Facebook eller besvare e-mails “ved spisebordet – et tidspunkt, vi anser for at være vigtigt i forhold til at skabe samhørighed”. Når du ikke giver børnene din fulde opmærksomhed, kan de få en følelse af at være mindre vigtige end din telefon eller tablet. Ifølge Dr. Wendy Sue Swanson fra Seattle børnehospital, der skriver på bloggen Seattle Mama Doc er disse data lidt af en øjenåbner for os forældre. De viser, at disse tillokkende apparater ikke alene distraherer os, men kan risikere at ændre den måde, vi er forældre på.

Vi er bekymrede over, at vores børn tilbringer så meget tid på deres iPad eller foran fjernsynet. Men måske er det i virkeligheden dem, der råber: “Jeg vil ha’ din tid, far!”. Ifølge en global rundspørge foretaget af virksomheden AVG Technologies, der sælger online-sikkerhedsprodukter, bemærker mange børn, at deres forældre er skærmafhængige, og det kan have en afgørende indflydelse på, hvordan de selv forholder sig til emnet. AVG spurgte familier med børn i alderen 8 til 15 år i otte forskellige lande – 6.117 personer i alt.

Undersøgelsen viste, at 54 procent af børnene synes, at deres forældre tjekker deres mobile enheder for ofte, og 32 procent af dem føler sig uvigtige, når deres forældre lader sig distrahere af deres telefoner. For forældrenes vedkommende var 52 procent enige i, at de tjekker deres telefon for ofte.

Resultaterne af disse undersøgelser viser, at vi har et alvorligt problem, som påvirker vores børn meget direkte. Hos NorthQ tror vi på, at noget af det vigtigste her i livet er at opretholde stærke familiebånd og bruge mere tid og energi sammen med vores børn, og at dette samtidig kan påvirke den overordnede udvikling i vores samfund.

Er godt forældreskab blot et spørgsmål om at købe økologisk, holde opsyn med vores legende børn eller købe det dyreste legetøj og de dyreste apparater til dem? Nej. Vores børn har brug for meget mere end det. De har brug for din fulde tilstedeværelse, mens de viser, hvad de har lært, fortæller, hvad de har lavet i skolen, eller fortæller om den nye pige i klassen. Du opbygger ikke et forhold til dit barn, når du tjekker dine e-mails, mens de sidder og ser tegnefilm.

Vis dit barn, at det betyder noget for dig! Vis, at du interesserer dig for de ting, det laver, og at du nyder at være sammen med det. Og så svært er det faktisk ikke at gå ud og spille fodbold, bage en kage sammen eller at hygge sig med et brætspil. Alle disse øjeblikke vil have stor indflydelse på såvel dets emotionelle velbefindende og adfærd som dets akademiske resultater. Elsk dit barn, støt det, og glæd dig over at se det udfolde sit fulde potentiale. Når alt kommer til alt, er det vores familie og børn, der virkelig betyder noget i livet.

Do you have any questions?

Let us contact you!

NorthQ
  • phone
  • YouTube
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter

NorthQ ApS | Lindgreens Allé 9, 2300 København S Denmark | VAT DK31048850

© 2020 by NorthQ ApS. All Rights Reserved. | Version 4.0